De leukste podcasts en luisterboeken voor in quarantaine

Moin! Hoe gaat het ermee? Mis je het gebabbel van je collega’s een beetje? Of heb je gewoon behoefte aan wat gezellig gebabbel om je heen? Dan heb ik wat mooie podcasts en luisterboeken om je door de quarantaine heen te slepen.

Ik moet zelf zeggen dat ik momenteel niet bubbel en bruis van de vreugde en motivatie. Heeft niet eens met het hele coronagebeuren te maken, maar het helpt allemaal niet. Voordat we dus de podcasts en ander luistervoer voor de quarantaine in duiken, herinner ik je dus graag hieraan: je moet helemaal niks. Door deze hele kakzooi heen komen is al meer dan genoeg.

Anyhoozles, dat gezegd hebbende gaan we verder met het luisterplezier.

De beste podcasts

 • My Dad Wrote a Porno… Het zal je maar gebeuren dat je vader een erotische novelle schrijft… Ik denk er persoonlijk liever niet te veel over na. Maar het overkwam Jamie Morton en hij greep de kans het werk van zijn vader (inmiddels meerdere delen) met twee vrienden te bespreken in een hilarische podcast (inmiddels meerdere seizoenen, allemaal hysterisch hilarisch).
 • Deze podcasts uit Hamburg zijn ook aanraders. Er zit voor iedereen iets bij, van mysterie tot hoax tot voetbal en alles wat daartussen zit. Sinds de coronacrisis is Hoaxilla bij mij favoriet. (Want: geschiedenis, kritisch en tegelijk luchtig!)
 • En nu we toch bezig zijn dit zijn nog 6 andere goede Duitse podcasts met o.a. de podcast van Jan Böhmermann.
 • Nep echt: de Blankenberge tapes – o, jongens, smullen. Is het echt? Is het nep? Waar gaat het naartoe? Aan de hand van interviews met betrokkenen wordt een spannende moordzaak opgetekend. Smaakt naar meer!
 • Bob: hoe vind je iemand die misschien niet bestaat? Stel, je moeder, inmiddels 84, heeft het opeens over de liefde van haar leven, een zekere Bob. Jij en je zussen hebben echter nog nooit van deze Bob gehoord. Bestond hij echt?
 • De makers van Bob (de luitjes van SCHIK) doken ook in het verhaal van Laura H., Nederlands bekendste Syriëganger, het kalifaatmeisje uit “Sweet Lake City”.  Journalist Thomas Rueb neemt je mee in haar vrij bizarre verhaal.
 • Diezelfde podcastbouwers maakten ook El Tarangu. Wat doe je als je een telefoontje krijgt van je grootste rivaal? Die eigenlijk al zeven jaar dood is?!  Het gebeurt wielrenner Lucien van Impe in 2003, als José Manuel Fuente met hem wil afspreken. Aan deze podcast ben ik net begonnen. Bin gespannt!
 • The Shrink Next Door: de New Yorkse psychiater Isaac Herschkopf is een psychiater bij wie menig beroemdheid zijn hart uitgestort heeft. Journalist Joe Nocera, die in de Hamptons naast de psychiater woont, ontdekt dat zijn buurman toch niet helemaal fris is en zijn patiënten gebruikt om er zelf (financieel) beter van te worden. De podcast is behoorlijk Amerikaans (vrij hoog spanning-en-sensatie-gehalte, je verwacht eigenlijk steeds reclameblokken tussendoor), maar het verhaal is boeiend. Wat gaat er schuil achter die op het oog zo fijne psychiater?
 • Gave wijven, daarvan hebben we er toch nooit genoeg. Susannah Herman, zelf ook best een gaaf wijf, check haar blog maar eens, interviewt voor haar Gave Wijven-podcast vrouwen van wie we allemaal iets kunnen opsteken. Of zoals ze het zelf formuleert:  “Een podcast met en over gave wijven van alle leeftijden, met aandacht voor inhoud en oppervlakte. Inspirerend, grappig en interessant! Elke zondag verschijnt een nieuwe aflevering: een gesprek met een gaaf wijf of mijn kijk op wat je allemaal voor vrouwelijke gaafheid in boek, beeld, geluid en elders kunt vinden.” Stiekem vind ik Susannahs eigen kijk op gaafheid het leukst. (Zo ben ik daarom Jessica Jones op Netflix gaan kijken.)
 • Geobsedeerd door true crime? Check dan deze podcasttips op crimereads.com.

Sunje is ook weer van de partij!

Fijne luisterboeken

 • Ik ben wat je noemt niet-praktiserend, maar ik heb wel een master klassieke talen op zak. En de Odyssee, dat is toch wel de ultieme ontsnapping aan de werkelijkheid. (De Ilias trouwens ook, maar ik ben gewoon meer een Odysee-meisje.) In het Nederlands heeft Ton Lutz het epos voorgelezen, maar het lijkt momenteel niet leverbaar. Mopper! Maar… Ian McKellan (!) leest je graag de Engelse versie voor, hij woont op Audible. (Ik luister via Spotify naar de Duitse versie.)
 • Stephen Fry die Harry Potter voorleest, wordt het beter? Ik denk het niet. Het eerste deel kun je nu gratis luisteren via Audible.
 • Lees je ook graag ik het Duits of wil je je Duits oppoetsen? Dan zijn deze Duitse luisterboeken echt aanraders. Nog geschikter zijn, als je het mij vraagt, deze Duitse Krimi-series. Mijn favoriete Duitse voorlezers zijn Philipp Schepmann en Uve Teschner. (Uve Teschner heeft trouwens ook de trilogie van Carlos Ruiz Zafon heerlijk voorgelezen!)

En in de categorie ‘Pick the odd one out’: het complete oeuvre van Sir David

Het werk van David Attenborough is natuurlijk ook echt eye candy, maar verdient desondanks een plaatsje in deze luisterlijst. Er is namelijk iets magisch aan de stem van Sir David, ik kan er niets anders van maken. Toen ik in 2010 langdurig ziek was, was Sir David mijn redding. Ik keek alles dat beschikbaar was, en alleen al de manier waarop hij het woord ‘indeed’ uitspreek kalmeerde me. Dat is nooit meer veranderd.

Sir David dus. Ga om te beginnen gewoon naar YouTube en bekijk interviews met hem, check zijn docuseries op Netflix en op dvd en bereik een soort zenstatus waar geen goeroe tegen op kan.

Wanneer komt luistervoer van pas?

Wanneer niet! Bij de afwas, in het zonnetje op het balkon, tijdens het stofzuigen, het boodschappen doen of een wandeling… Het enige moment dat het voor mij niet werkt is vlak voor het slapen gaan. Dan sukkel ik vanzelf in slaap en mis ik de helft van het boek. (Aan de andere kant: soms ook wel weer handig als je lastig in slaap valt!)

Meer tips voor in lockdown

Plaats een reactie